vineri, 13 februarie 2015

Am decis: renunț la telefonul cu radio. Cu anumite condiții

„N-are radio, dar poți să descarci aplicații din market”. Asta este cea mai frecventă replică pe care o aud atunci când mă plâng că unele smartphone-uri vârf de gamă nu mai au radio FM integrat. Unii dintre cei care îmi aduc astfel de argumente nici nu par să facă diferența între radioul FM și transmisiile online. Alții, deși fac diferența, încearcă să mă convingă că radioul online îl poate înlocui fără probleme pe cel analogic și că îmi oferă nenumărate avantaje. Copleșit de atâtea argumente și explicații despre cât de util este un smartphone de ultimă generație, am decis: sunt dispus să renunț la telefonul meu cu radio în favoarea unui aparat ultraperformant. Dar cu anumite condiții.iPhone-ul nu l-a avut niciodată. Telefoanele Nexus aveau cândva, dar funcția era dezactivată din fabrică și necesita cunoștințe avansate de programare pentru a o activa. Iar Samsung l-a eliminat începând cu Galaxy S4, pe motiv că lumea stă mai mult pe net decât ascultă radio. Cu alte cuvinte, nu mai era cool, deci de ce să mai adauge o funcționalitate de modă veche într-un telefon atât de sofisticat? Ar mai fi exemplul telefoanelor din gama Nokia Lumia, care au pierdut radioul FM atunci când Microsoft a lansat Windows Phone 8, dar l-au recâștigat la următorul update.
Pentru cei care încă se întreabă dacă este posibil să descarci o aplicație radio FM pe un telefon ce nu oferă această funcționalitate, răspunsul meu ar suna cam așa: Este la fel de posibil cum este să poți instala pe un frigider o aplicație mașină de spălat.
În ceea ce mă privește, prezența radioului FM este crucială atunci când aleg un smartphone. Dacă nu are radio, aparatul nu mă mai interesează, indiferent ce putere are procesorul sau câți megapixeli are camera foto. Totuși, multă lume îmi spune că greșesc, că am eu un capriciu și că nu sunt capabil să apreciez adevăratele inovații tehnologice. Rușinat, am decis să le dau crezare, astfel că mă declar pregătit să dețin un smartphone de top, fără radio FM, în următoarele condiții:

  1. Abonament gratuit cu trafic nelimitat. Sunt pasionat de radio cam de la vârsta de 11 ani. Și încă de atunci, recepția FM a fost întotdeauna gratuită. Prin urmare, nu sunt dispus acum, de dragul noilor tehnologii, să plătesc pentru ceva ce funcționează atât de bine gratuit. Abonamentele de telefonie mobilă care includ volume mari de date sunt extrem de scumpe și insuficiente pentru obiceiurile mele de ascultare. Niciodată nu am ascultat radio cu teama de a nu depăși vreo limită impusă de abonament. Cum ar fi să stau acum cu grija că fiecare reclamă ascultată sau fiecare melodie ce abia aștept să se termine îmi mănâncă din credit sau se adaugă pe factura lunară?
  2. Gratuitate și în roaming. Pentru că una dintre cele mai mari plăceri ale mele când călătoresc în străinătate este să ascult radiourile de acolo. Cu un receptor FM, o pot face fără griji. În schimb, un abonament cu date mobile, indiferent cât de generos, nu îmi oferă beneficiile respective decât în țara mea. În roaming, se adaugă costuri suplimentare. Iar eu nu vreau să închid radioul când trec granița.
  3. Acoperire 100%. Știu că acum avem 3G, 4G și putem face orice pe internet, la viteze halucinante. Dar nimeni nu ia în calcul faptul că asta se aplică doar în centrul orașului. Crede-mă, am făcut și teste. În Belgia, între Louvain-la-Neuve și Bruxelles, pe o distanță de 30 de kilometri și într-o zonă intens populată, există locuri fără semnal pe mobil. În țară, la Bușteni, la un hotel situat la 500 de metri de DN1, eu nu puteam să-mi verific nici e-mail-ul în condiții decente. Este exclus, deci, să pot asculta radio online într-o călătorie interurbană, indiferent de distanță. Ceea ce nu se poate spune despre acoperirea radiourilor FM. Așadar, dacă vrei să renunț la FM în favoarea streaming-ului, fă presiuni asupra operatorilor de telefonie să acopere măcar cu semnal 3G 100% din teritoriu.
  4. Baterie ultraperformantă. Pentru că, dacă mă obligi să țin internetul mobil deschis, am nevoie de multă energie pentru ca telefonul să fie util până la capăt. Măcar până la capătul zilei, când îl pot încărca din nou. Nu zic că radioul FM nu ar consuma baterie, dar nu papă atât de mult cât papă internetul mobil. Și mi-aș dori totuși ca telefonul, oricât de polivalent, să-mi poată servi și drept telefon. Adică să pot primi apeluri și seara, după ce am ascultat radio ore întregi în timpul zilei.
Dacă vreodată aceste condiții vor fi îndeplinite, atunci voi opta și eu pentru un smartphone de top. Până atunci, îmi e bine cu telefonul meu accesibil și funcțional, care nu face invidios pe nimeni, dar care se adaptează cel mai bine stilului meu de viață.Nu mă înțelege greșit: nu sunt împotriva radioului online și nu îi contest avantajele. Altfel, cum aș putea asculta radiourile românești aici, în Belgia? Fac asta însă doar atunci când condițiile mi-o permit. Mai precis, când sunt conectat prin wifi. Am vrut doar să-ți arăt că, oricât de rapid ar evolua tehnologiile moderne, ele nu pot înlocui o funcționalitate de bază cum este radioul FM. La care nu vreau să renunț.

Îți doresc să profiți din plin de Ziua Mondială a Radioului.


2 comentarii:

  1. Cred ca era mai usor sa faci un search pe google pentru smartphone with integrated radio decat sa scrii un articol in care insinuezi ca nu exista telefoane moderne care sa aiba radio. Cateva exemple: One Plus X, Micromax Canvas 5, HTC One A9, Samsung Z3 si lista continua...

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord . Pentru mine telefonul fără radio fm = zero ! . Nu tot timpul am net , ca să ascult radio de pe internet . Radio fm îl poți asculta și pe cel mai înalt munte ; radio de pe internet s-ar putea să ai probleme .

    RăspundețiȘtergere