marți, 12 noiembrie 2013

Șase voci și niciun instrument. Witloof Bay în concert

Am auzit de ei pentru prima oară la Eurovisionul din 2011, când au reprezentat Belgia cu piesa „With Love Baby”. Mi-a plăcut atât de mult cum sună, faptul că totul este cântat cu vocea, fără niciun instrument, încât nu am reușit să înțeleg de ce nu s-au calificat în finală. Sigur, gusturile nu se discută, însă eu susțin și acum că trupa asta trebuia să ajungă mult mai sus în clasament. Dacă însă n-a fost să fie, am decis să caut eu mai multe informații despre ei și să le descopăr singur muzica. În fond, Eurovisionul este un festival unde publicul te vede, află că exiști, iar dacă te place, te caută indiferent de rezultatul concursului. Așa am ajuns să-i văd live. Mai întâi, într-un mic spectacol gratuit, în vara aceluiași an. Iar apoi, după doi ani de pauză, în concertul susținut pe 10 noiembrie la Bruxelles.


Atât Eurovisionul, cât și Facebook-ul, sunt mai utile decât par. Festivalul m-a ajutat să aflu despre existența Witloof Bay, iar Facebook m-a ajutat să fiu la curent cu activitatea trupei. Așa am aflat din timp că cei șase pregăteau un repertoriu nou, cu piese compoziție proprie și o serie de trei concerte la Bruxelles, în noiembrie. Fără să stau prea mult pe gânduri, m-am prezentat la Centrul Cultural din Auderghem duminică, 10 noiembrie, nerăbdător să-i revăd live.Dar, dincolo de participarea la Eurovision, cine sunt acești Witloof Bay? Din informațiile prezentate pe site-ul lor, am aflat că ei activează încă din 2005, iar primul album a apărut în 2008. Witloof Bay sunt șase prieteni care împart aceeași pasiune pentru muzica jazz și pop a capella. Asta înseamnă că niciun instrument muzical nu este folosit în repertoriul lor, nici în studio și nici în concerte. Fiecare dintre ei are un rol bine definit în trupă: soprană, alto, tenor, bariton, bas și, cireașa de pe tort, un beatboxer. Adică un băiat talentat care imită, cu vocea, bateria. El ține, deci, locul tobelor și dă ritmul pieselor. Primul album include doar preluări din repertoriul francofon sau anglo-saxon, piese cântate, evident, a capella. „With Love Baby” (joc de cuvinte pornit de la adresa lor web - witloofbay.be) este prima lor piesă originală și cea care i-a făcut cunoscuți și în rândul... necunoscătorilor.

Spectacolul de la Bruxelles a fost plin de surprize. Din tot ce au cântat, nu știam, în interpretarea lor, decât cinci piese. Restul au fost fie noutăți absolute, fie alte cover-uri pe care nu le mai cântaseră până atunci. Asta poate fi o alegere delicată. De obicei, când aleg să văd în concert un artist cunoscut, mă aștept să regăsesc melodiile pe care le știu și să mă bucur de ele în atmosfera specială a spectacolului. Totuși, în cazul Witloof Bay, nu e nevoie să le cunoști piesele ca să te simți bine la concertul lor. Felul în care își interpretează cântecele folosindu-și exclusiv vocea este atât de impresionant, încât nu mai contează dacă le știi sau nu muzica dinainte. Iar atmosfera caldă pe care o crează, prezentarea lor elegantă, cu mult bun simț, nu te pot lăsa indiferent.

Nu au lipsit din program piese esențiale, precum „With Love Baby” sau „Elle s'en va” - cel mai recent single, pe care trupa îl promovează în prezent. Însă pe lângă cântecele de sine stătătoare, concertul a avut și câteva momente speciale. Beatboxer-ul trupei a avut momentul lui solo, în care ne-a demonstrat ce sunete artificiale poate să scoată... în mod natural. Apoi, trupa a cântat și trei potpuriuri cu tematice diferite. Unul dinte ele a fost dedicat marilor voci feminine din toate timpurile. Deghizat în divă, tenorul trupei a schimbat mai multe peruci, imitând, într-o notă umoristică, mișcările de dans ale unor artiste precum Céline Dion, Mariah Carey, Tina Turner, dar și Britney Spears sau Lady Gaga, totul în timp ce interpreta fragmente din melodiile lor cele mai cunoscute. Un alt medley, serios de data aceasta, îl omagia pe Michael Jackson și includea extrase din toate marile lui hituri.

Însă medley-ul care mi-a atras atenția în mod deosebit a fost cel dedicat artiștilor belgieni. Fragmente din 17 piese aparținând unor nume mari din țara asta mică au fost armonios amestecate într-un colaj care ne-a pus la o frumoasă încercare: aceea de a identifica artiștii și melodiile citate.Ultima piesă din programul de bază al concertului a fost „Change the World” o preluare după Eric Clapton. Pe melodia asta au făcut prezentările și și-au luat rămas bun. Cel puțin temporar, pentru că nu au scăpat de bis, motiv pentru care ne-au cântat și „Dans la prison de Londres”, un cântec folcloric din Québec, prezent și pe primul lor album.
Am plecat de la eveniment cu o stare pronunțată de încântare pentru că nu am cedat vreunei constrângeri și nu am renunțat la planul meu de a-i vedea pe Witloof Bay live. Iar faptul că noul lor album va apărea în ianuarie a fost cea mai bună veste a serii. Abia aștept!
Atât albumul din 2008, cât și cele două single-uri din 2011 și 2013 sunt disponibile pe Deezer, Zonga și Spotify.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu